Ákos Sí

Switch to desktop Register Login

10 alapszabály

A síelés alapszabályai

A síelés 10 alapszabálya

Az ún. "FIS 10" (FIS = Nemzetközi Síszövetség) az alpesi országokban a sípályák rendjének törvényerejű fenntartását szolgálja. Ismeretük és betartásuk érdekünk is, kötelességünk is.

FIS logo

 

Legyünk tekintettel a többi sízőre! Minden sízőnek úgy kell viselkedni a sípályán, hogy másokat ne veszélyeztessen, és sérülést ne okozzon. Ez vonatkozik a megfelelő felszerelésre is.

Ésszerűen, ellenőrzött sebességgel és módon sízzünk! Mindig a tudásunknak, a terepnek (beláthatóság!), a hó és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya
zsúfoltságának megfelelően sízzünk.

Nyomvonal választás. A hátulról (fölülről) jövő sízőnek úgy kell a nyomvonalát
megválasztani, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse, beleértve a túl közeli elhaladással okozott megijesztést is.

Előzés, kerülés. Előzni szabad fölülről és alulról, akár balról akár jobbról, de mindig akkora távolságra, hogy az előzött síző bármilyen (akár váratlan) mozgásáhozelegendő teret hagyjunk.

A megindulással és a pályára besízéssel járó kötelezettségek. A sízőnek, ha állásából újraindul, vagy besízik egy pályára, meg kell győződnie arról, hogy ezzel sem magát, sem másokat nem veszélyeztet.

Megállás. Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein! Bukásnál a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen területet!

Fölmenet és legyaloglás. A följutáshoz és a legyalogláshoz egyaránt csak a pálya széle használható.

Figyeljük a jelzéseket! Minden sízőnek kötelessége a pálya jelzéseinek
(a tábláknak, elkerítéseknek), valamint a pályát felügyelő személyzetnek az utasításait betartani.

Segítségadás. Balesetnél kötelező segítséget nyújtani! Elmulasztása nem
sportszerűtlenség, hanem büntetendő cselekedet.

• Személyazonosságunk igazolásának kötelezettsége balesetnél. Mindenkinek, aki a balesetnél jelen volt, függetlenül attól, hogy csak tanú, vagy a baleset részese, felelős vagy nem felelős a baleset bekövetkeztében, személyazonosságát meg kell adnia. Erre a baleset bírósági tisztázásánál lehet szükség.


® Ákos Sí és Kerékpár - Minden jog fenntartva

Top Desktop version